2013. január 10., csütörtök

Családjog




Dr. Illés Blanka Családjogi ügyvéd
                      forrás
Kérdés
Üdvözlöm! Márciusban születik meg gyermekem, akinek fogantatásakor ígéretesnek tűnő párkapcsolatban éltünk az Anyukával és egy percig nem volt kérdés, hogy vállalom és akarom, hogy egy család legyünk. Azonban szinte az első pillanattól megváltozott a viszonyunk és a hölgy egyedülálló anyának rendezkedik be, minden erőfeszítésem ellenére, kizárva engem az örömökből és gondokból egyaránt. Abban is változó a hozzám állása, hogy megnevez-e apaként. Kérdésem, hogy én indítványozhatom-e apasági nyilatkozat tételét, miképp vehetem nevemre a születendő gyermeket, illetve milyen jogaim vannak a terhesség, a szülés és a baba körül? Válaszát köszönöm.

Válasz:

Apaság
Sajnos a gyermekhez való jogait két lépcsőben tudja csak érvényesíteni:

1. Apaság megállapítása iránti pert kell indítania. Ha az anyuka itt tagadja az Ön apai státuszát, akkor DNS tesztet fognak elvégezni, aminek költsége 300.000.-Ft - ezt Önnek kell megelőlegezni, de ha Öné a gyerek, a végén az anyukát kötelezik a megfizetésére mint pervesztes felet.

2. Ha megvan az anyakönyvi kivonat, amiben Ön szerepel mint apuka, pert indíthat a gyermekkel való kapcsolattartás iránt. Ez általában heti 1 délelőtt lesz a gyerek 2 éves koráig, utána már el is viheti két hetente 1 hétvégére. Valószínűleg az anyuka kérni fog tartásdíjat - ez az Ön jövedelmének a 20%-a általában.

Üdv: Illés Blanka
2013 Január 08.

Ez így dióhéjban.
Arra nem terjed ki a kérdés-válasz, hogy  valahol talán egyértelműnek kellene lenni, hogy megneveztetem, mint apa.
Úgy tudom, hogy szülés előtt, közösen, mód van apasági nyilatkozat tételére, aminek egyenes következménye, hogy  az apa családnevét jegyzik a születendő baba neveként. Erre a nyilatkozattételre szülés után is mód van a szülők személyes megjelenése esetén; de ezután végig kell járni a névváltoztatás proceduráját is.   
És van a szakértő által felvázolt út.
Mivel én a kialakult helyzet miatt maradok külföldi munkahelyemen, így valószínű a "hivatalos" kapcsolattartás is más rendszer szerint alakulhat...

Az jár fejemben, hogy ahelyett, hogy boldogan várhatnám én is a hétköznapokban a gyermekem, és tennék meg szívem szerint mindent a családomért...ehelyett ilyen esetleges hivatalos utakat rójjak ?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése